We verzamelen bestaande nationale en internationale evidence- en practice-based tools en middelen ter ondersteuning van de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van Compassionate Communities.
Hieronder vind je een verzameling van bestaande hulpmiddelen die de ontwikkeling van en het onderzoek naar Compassionate Community benaderingen van ervaringen van ernstige ziekte, dood, sterven en verlies ondersteunen. Dit is bedoeld als een levende opslagplaats en zal regelmatig worden bijgewerkt met nieuwe toevoegingen. Als je een bron hebt om te delen, neem dan contact met ons op.
Kom regelmatig terug voor nieuwe updates.
Nieuwe links en info worden regelmatig toegevoegd.
Charters and basisdocumenten
- The Compassionate City Charter (herziening 2021) (Link)
"Het Compassionate City Charter (EN) bevat 13 stappen die steden, gemeenten of dorpen kunnen nemen om mensen die sterven, zorgen of rouwen publiekelijk te erkennen en om van hun plaats een ondersteunende en open plaats te maken waar deze processen kunnen plaatsvinden."
- het Ottawa Charter voor Gezondheidsbevordering (1986) (Link)
"Gezondheidsbevordering is het proces waarbij mensen in staat worden gesteld meer controle over hun gezondheid te krijgen en hun gezondheid te verbeteren. Om een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn te bereiken, moet een individu of een groep in staat zijn aspiraties te identificeren en te verwezenlijken, behoeften te bevredigen, en de omgeving te veranderen of ermee om te gaan. Gezondheid wordt daarom gezien als een middel om dagelijks te leven, niet als het doel van het leven op zich. Gezondheid is een positief concept dat de nadruk legt op sociale en persoonlijke hulpbronnen, alsmede op lichamelijke capaciteiten. Daarom is gezondheidsbevordering niet alleen de verantwoordelijkheid van de gezondheidssector, maar gaat het verder dan een gezonde levensstijl naar welzijn."
Compassionate Communities Projecten en organisaties
- The Resilience Project: Educating and Supporting Children around death, dying and bereavement (UK) (Link)Good Life Good Death Good GriefThe Resilience Project (Het Veerkrachtproject) bestaat uit vijf lessen over de onderwerpen dood, verlies en rouw. De lessen zijn gericht op leerlingen in groep zes of zeven (van negen tot twaalf jaar) en behandelen ervaringen en resultaten uit drie curricula: Gezondheid en welzijn, Wetenschap en Godsdienstonderwijs.
- The Truanca Project (UK) (Link)Good Life Good Death Good GriefHet Truacanta Project is een nieuw initiatief dat wordt geleid door het Scottish Partnership for Palliative Care, en wordt gefinancierd door Macmillan Cancer Support. Het project is opgezet om lokale gemeenschappen in Schotland te ondersteunen die geïnteresseerd zijn in het ondernemen van gemeenschapsactie om de ervaringen van mensen met dood, sterven, verlies en zorg te verbeteren.
- Healthy End of Life Project (HELP) (AUS) (Link)La Trobe University Public Health Palliative Care UnitHet ‘Healthy End of Life Project’ (HELP) (Gezond Levenseinde Project); hulp aanbieden, hulp vragen en hulp aanvaarden’ is een op onderzoek gebaseerd en evidence-based hulpmiddel voor palliatieve zorg in de openbare gezondheidszorg als leidraad voor implementatie in gemeenschappen.
- Compassionate Plymouth (UK) (Link)Compassionate Plymouth is opgericht in januari 2017, toen een paar mensen met een gedeelde visie de stad aanmeldden bij Charter for Compassion's wereldwijde Compassionate Communities Initiative. Zo werd Plymouth een van de ongeveer 450 gemeenschappen over de hele wereld om de reis te beginnen naar een grotere cultuur van compassie, empathie, inclusie en eenheid. Een van de belangrijkste instrumenten van Compassionate Plymouth is The Virtues Project, een vormingsprogramma dat door de Verenigde Naties is goedgekeurd en in meer dan 100 landen wereldwijd wordt gebruikt.
- Compassionate Neighbours (UK) (Link)Compassionate Neighbours is een sociale beweging van lokale mensen die in staat zijn gesteld en ondersteund worden om meer meeleven te tonen in hun lokale gemeenschappen. Zij bieden sociale en emotionele steun aan mensen die het einde van hun leven naderen als gevolg van ouderdom of ziekte. Ze delen ook hun kennis en ervaringen met betrekking tot het levenseinde, dood, sterven en verlies binnen hun gemeenschap en stimuleren betrokkenheid bij deze kwesties.
- Verb(l)ind (BE) (Link)Een vzw gericht op het creëren van mogelijkheden voor verbinding door middel van creatieve interacties en evenementen. De naam Verb(l)ind is een woordspeling op de werkwoorden verbinden en verblinden.
- Reveil (BE) (Link)Naar een warmere rouwcultuur.Een vzw die op 1 november ingetogen concerten organiseert op meer dan 100 begraafplaatsen in Vlaanderen. Ze gebruiken muziek, poëzie, visuals, dans en levensverhalen. Bekijk hier de inspirerende TEDxGhent Talk van Pieter Deknudt: 'Let's Grieve Together'
- Compassionate University (BE) (Link)Vrije Universiteit BrusselJe kunnen inleven is een menselijke eigenschap. Toch gaan we soms te gemakkelijk om met iemands overlijden, en houden we niet altijd rekening met de gevoelens van een medestudent of collega die met iets ernstigs te maken heeft, zoals we zouden moeten doen. Lijden en verdriet komen in vele vormen en medeleven kan op vele manieren worden geuit. Door het organiseren van activiteiten wil de Vrije Universiteit Brussel (VUB) aan iedereen in haar universiteitsgemeenschap de vele vormen tonen waarin steun en medeleven tot uiting kunnen komen. Hier vindt u een overzicht van hun acties.
- Death Café (UK / Int.) (Link)Tijdens een Death Café komen mensen, vaak vreemden van elkaar, samen om iets te eten, te drinken en over de dood te praten. Het doel is "het bewustzijn van de dood vergroten om mensen te helpen het beste uit hun (eindige) leven te halen". Een Death Café is een groepsgerichte discussie over de dood zonder agenda, doelstellingen of thema's. Het is eerder een discussiegroep dan een rouwondersteunings- of counselingsessie. De Death Café website biedt how-to gidsen, een manier om een Death Café evenement te organiseren en een manier om Death Cafés in je omgeving te zoeken!
- Coffin Club (UK Link / NZ Link) Coffin Club NZ video introduction (must-watch!)
Clubs waar leden hun eigen doodskisten maken en decoreren, elkaar ontmoeten en discussiëren over de dood.
"Makers van fijn, betaalbaar ondergronds meubilair" - Coffin Club NZ
-
Beyond the Spoken (BE) (Link)"Werkplaats voor onerkend verlies"
Beyond The Spoken werkt samen met kunstenaars om nieuwe, op maat gemaakte rituelen te ontwerpen en te ontwikkelen om de grote en kleine 'kantelpunten' in het leven te erkennen.
-
Fika Huis (BE) (Link)Het Fika Huis is een Brugse vzw voor mensen die geconfronteerd werden met het verlies van gezondheid, bij zichzelf of bij iemand de ze kennen. Fika is een Zweeds begrip dat betekent tijd nemen om samen te zitten rond een tas koffie met gebak. De organisatie zorgt voor ontmoeting, workshops, trajecten en gespreksavonden die verkennen wat leven na of met een ziekte kan betekenen en hoe je houvast kan vinden. Fika Huis publiceerde onlangs een eindrapport op basis van enkele bachelorproeven van studenten aan de KULeuven. Dat rapport kan je hieronder downloaden!
Eindrapport Bachelorproef Fika Huis (686.06 KB) "pdf"
- ATELIER IK (BE) (Link)Rouwtherapeut en docent Lesley Vermeyen maakt samen met haar man begraafplaatsen kindvriendelijk met serene, respectvolle en bovenal héél poëtische ingrepen. Deze ‘speelkunstwerken’ zijn gebaseerd op diepgaand onderzoek over rouwverwerking en handgemaakt op maat van de locatie.
- Boven de Wolken (BE) (Link)Boven De Wolken is een vzw die ouders steunt wanneer ze hun baby verliezen. Dat doen we door hen tastbare herinneringen te geven en hen bij te staan tijdens die eerste moeilijke momenten. Onze professionele fotografen worden nauw geselecteerd en doen dit met de nodige opleiding en expertise, gratis, met hart en ziel, met liefde voor kostbare herinneringen en met respect voor de ouders en hun baby. De beelden zijn blijvende herinneringen die nooit zullen vervagen. Beelden die helpen bij het leren leven met het verlies van hun kind. Beelden die ze met veel trots aan iedereen kunnen laten zien, want ook sterrenouders zijn fiere ouders.
- Verlieskunst (NL) (Link)Met Verlieskunst is Babet Te Winkel op een missie om een nieuwe (beeld)taal te creëren voor rouw en verlies, omdat we het niet kunnen laten zitten bij ‘woorden schieten te kort’. Deze nieuwe beeldtaal creëert ze onder andere in de vorm van Verlieskaarten, een alternatief voor de traditionele rouwkaarten. Dit doet ze in samenwerking met geweldige illustratoren en kunstenaars. Babet ziet het huidige, beperkte aanbod van kaarten als een metafoor voor hoeveel ruimte en aandacht er in onze maatschappij is voor rouw, pijn en verlies. Daarom: tijd voor een rouwrevolutie!
- Het Berrefonds (BE) (Link)Het Berrefonds wil een houvast zijn voor (groot)ouders, familie en vrienden op het moment dat hen het ondenkbare overkomt: het verlies van een kind. Ze hebben de afgelopen jaren een ruim aanbod uitgebouwd om jou te helpen op een manier die het best bij jou past. Ontdek op deze website hun werking en gebruik de zinnetjes bovenaan om gericht op zoek te gaan naar de informatie die je vandaag nodig hebt.
- Lost & Co (BE) (Link)Lost & Co is er voor jongeren en volwassenen die zich wel eens verloren voelen: voor wie iemand dierbaar is verloren of voor wie zichzelf is verloren door ziekte, zoals kanker, depressie of een burn-out. Bij Lost & Co kom je op verhaal met een 'compagnon' die weet wat het is of je doet iets wat deugd doet (iets sportiefs, creatiefs, iets liefs). Je kiest zelf wie of wat bij je past en het kost je niets. Zo geven we met velen samen verlies een gouden randje. Ontdek Lost & Co ook via hun folder.
- vzw Rouw- en Verliescafé Vlaanderen (BE) (Link)Het Rouw- en verliescafé biedt een nieuwe, ongedwongen manier om mensen samen te brengen rond een moeilijk thema: verlies. Er is tijd, aandacht en ruimte voor verlies in een sfeer van vertrouwen en verbondenheid. In de eerste plaats draait het om ont-moeten en is iedereen van harte welkom. Verlies sluit immers niemand uit, vroeg of laat worden we er allemaal mee geconfronteerd. Omdat verlies zoveel gezichten heeft, zijn de onderwerpen die aan bod komen ook zeer uiteenlopend. Vindt een Rouw- en Verliescafé in jouw buurt via bovenstaande link.
- Amfora (BE) (Link)Amfora reikt een taal aan om afscheid en dood te benoemen. Ongeneeslijk zieken en ouderen die weten dat hun leven naar het einde gaat, hebben vaak de behoefte om daarover te praten, al is dit voor velen niet gemakkelijk. Ze voeren zelf Amforagesprekken, maar ze willen vooral hun expertise delen via meerdaagse trainingen en vorming voor professionals en vrijwilligers in de zorg. Deelnemers leren hoe ze in een interview een verhaal bij mensen naar boven kunnen halen. Dat verhaal verwerken ze in een boekje als blijvende en tastbare herinnering voor de nabestaanden. Een eindelevensgesprek werkt zo verbindend over de dood heen.
- Fara (BE) (Link)Fara is een vzw die zwangerschapskeuzes bespreekbaar maakt. Ben je ongepland zwanger? Weet je niet wat doen na een prenatale diagnose? Maakte je ooit een keuze en heb je het er moeilijk mee? Fara is er voor vrouwen, mannen en koppels. We bieden een luisterend oor en professionele begeleiding.
- YOT (BE) (Link)YOT is een labo voor levensbeschouwing, gevestigd in de Magdalenakerk te Brugge. Eline Van Steenkiste is er werkzaam rond “nieuwe rituelen”. Het zoeken naar een nieuwe rouwtaal is daar een belangrijk onderdeel van. Zo ontwierpen ze in YOT het ‘klein herinneringsritueel voor thuis’. Met het rituelendoosje geef je woorden aan verlies, stel je een gebaar als eerbetoon en haal je behoedzaam herinneringen op.
- Avansa (BE) (Link)Een jaar geleden startte Avansa met het project ‘een eigentijds afscheidsritueel'. In dit project vertrokken ze vanuit de nood om in diverse gemeenschappen samen afscheid te nemen of een afscheid te herdenken. Steeds vaker zijn leef-woon-werkgemeenschappen divers samengesteld. In alle tijden, in alle culturen maken mensen gebruik van rituelen om op belangrijke momenten samen met anderen stil te staan bij datgene wat moeilijk te bevatten is, waar verbinding met anderen erg belangrijk is.
Podcasts
- 'Welgemeend' (BE) (Link) In de Welgemeend Podcast spreekt Franne Mullens met verschillende experten uit heel diverse domeinen over thema’s als werk, welzijn en minder werken. In aflevering 13 praat Franne met Steven Vanderstichelen en Deborah De Moortel over compassionate communities en compassionate workplaces.
- 'Stervelingen' (NL) (Link) De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving heeft een podcast serie gepubliceerd over de dood en sterven. De serie bestaat uit 3 afleveringen: 1) Hoe leven we samen met de dood?2) De dood en de tijd3) Mag je ook zwijgen over je dood?
- 'Fika Omringt' (BE) (Link) Een podcast over ziek zijn op jonge of oudere leeftijd en over het precaire evenwicht tussen ziekte en gezondheid. De podcast bestaat uit 2 afleveringen:
1) 'Mijn ziekte of werk bepalen niet wie ik ben' 2) 'Ik heb een enorme drive om te leven'
Beluister de podcast via 'Kaal is ook een Kapsel' in je podcast-app.
Internationale partners
- Public Health Palliative Care International (PHPCI) (intl.) (Link)
PHPCI is de wereldwijde vereniging en het netwerk dat zich richt op het communiceren van het belang van volksgezondheidsideeën en benaderingen in de palliatieve zorg op een wereldwijd niveau. PHPCI bevordert het leren in de praktijk, professionele ondersteuning en faciliteert lokale en internationale communicatie tussen leden over de hele wereld in hun individuele pogingen om een public health benadering te verankeren in de praktijk van de palliatieve zorg. Om de twee jaar organiseert het PHPCI een wereldconferentie. Voor meer informatie over de conferentie van 2022, zie hier.
- De Europese Associatie voor palliatieve Zorg Referentiegroep rond Public Health en Palliatieve Zorg (EU) (Link)
De referentiegroep rond Public Health en Palliatieve Zorg verenigt alle belangrijke public health initiatieven in de palliatieve zorg in Europa.
Het belangrijkste doel is het bevorderen en verbeteren van de palliatieve zorg door middel van benaderingen vanuit de volksgezondheid en het bevorderen van public health en gezondheidsbevordering als essentiële elementen van nationaal en internationaal beleid en strategieën op het gebied van palliatieve zorg.
Cursussen en Gidsen
- Being With Dying (USA) (Link)
Een professioneel trainingsprogramma voor clinici in meelevende zorg voor ernstig zieken en stervenden. Het trainingsprogramma richt zich op de behoefte van zorgverleners om kennis en vaardigheden te ontwikkelen in de psychosociale, ethische, existentiële en spirituele aspecten van ziekte en sterven, en behandelt kernthema's met betrekking tot de zorg voor mensen die geconfronteerd worden met ernstige ziekte, sterven, dood en rouw.
- Last Aid project (DE) (Link)
"Net als Eerste Hulp is Laatste Hulp bedoeld om kennis over te dragen over menselijke hulp en mededogen in moeilijke situaties."
Last Aid is een cursus die basiskennis verschaft en mensen aanmoedigt zich niet af te wenden van stervenden, en met meer vertrouwen voor hen te zorgen op de plaats van hun keuze. De cursus biedt praktische begeleiding en leert basisvaardigheden. - End of Life skills for everyone (EASE) (UK) (Link)
Good Life Good Death Good Grief
End of Life Aid Skills for Everyone (EASE) is een cursus, bedoeld voor iedereen die in staat wil zijn om iemand te ondersteunen bij zaken die te maken hebben met dood, sterven en rouw. De cursus is ontworpen om mensen in staat te stellen zich comfortabeler en zelfverzekerder op te stellen bij het ondersteunen van familieleden en leden van de gemeenschap bij kwesties waarmee zij te maken krijgen bij sterven, dood en rouw.
De cursus is ontwikkeld door het Scottish Partnership for Palliative Care.
- POP OUT: Designing for Death (USA) (Link)
Institute of Design at Stanford University
Een cursus die de thema's dood en nalatenschap gebruikt als een manier om immersieve onderzoeksvaardigheden te oefenen en door ambiguïteit te navigeren. De cursus verkent deze thema's vanuit verschillende perspectieven: palliatieve zorg, digitale nalatenschap en human-centered design.
Gidsen en Toolkits
- Rouw op het werk (COCO) (Link) Rouw is een normale reactie op een betekenisvolle verlieservaring, zoals het overlijden van een vriend(in), een familielid of een collega. Dit kan een langdurige en ingrijpende impact hebben op alle aspecten van het leven, ook op het werk. Je neemt het verdriet met je mee, ook wanneer je op de werkvloer bent. Met deze concrete do's en don'ts ondersteunt de VUB collega's bij rouw.
- Rouw en studenten (COCO) (Link) De kans bestaat dat je met rouw in aanraking komt tijdens je studieperiode. Een medestudent kan een dierbare verliezen of je wordt zelf geconfronteerd met een verlieservaring binnen je omgeving. Om de studenten te helpen, heeft Compassionate VUB tips samengebracht.
- Scottish Compassionate Communities toolkit (UK) (Link)Good Life Good Death Good GriefEen verzameling hulpmiddelen die ideeën en informatie verschaft die van praktisch nut kunnen zijn voor mensen die hun lokale gemeenschap meer ondersteunend willen maken voor mensen die door moeilijke tijden gaan die gepaard kunnen gaan met dood, sterven, verlies en zorg.
- Compassionate Communities Toolkit (CA) (Link)BC Centre for Palliative CareDeze Compassionate Community Toolkit is een leidraad voor organisaties en groepen die geïnteresseerd zijn in het opbouwen van een zorgzaam, ondersteunend netwerk voor mensen die te maken hebben met ernstige ziekten, het levenseinde, zorgverlening en rouwverwerking. Het is ontwikkeld met input van compassionate communities kampioenen uit heel British Columbia (CA).
- Compassionate Community Startup Toolkit (CA) (Link)Pallium CanadaDeze toolkit biedt essentiële informatie, hulpmiddelen en sjablonen om een Compassionate Community op te starten en mensen in uw gemeenschap bijeen te brengen om belangrijke fysieke, emotionele, sociale, spirituele en praktische ondersteuning te bieden aan mensen die te maken hebben met een levensbeperkende ziekte en hun familie en verzorgers.
- Compasssionate Communities workplace Toolkit (CA) (Link)Pallium CanadaDe campagne 'Compassionate Workplace' is ontwikkeld door nationale en internationale deskundigen op het gebied van zorg, rouw en werknemerswelzijn, in overleg met belanghebbenden die werknemers en kleine, middelgrote en grote bedrijven in heel Canada vertegenwoordigen. De campagne bestaat uit hulpmiddelen, activiteiten en communicatiemateriaal om de bewustwording te vergroten en meer begrip te krijgen voor ernstige ziekten, zorg en rouw op de werkplek.
- The Compassionate Workplace (AUS) (Link)Het GroundSwell project wil werkomgevingen helpen hun volledig potentieel te bereiken om levendige, verbonden en meelevende gemeenschappen te zijn. Het GroundSwell Project biedt Compassionate Workplace enquête-instrumenten, professionele ontwikkeling workshops, en gespcialiseerde rouwtraining voor het management.
- Rouwen op de werkvloer - Compassionate Brugge (BE) (Link)De werkgroep Compassionate Werkgevers biedt ruimte voor ontmoeting en inspiratie aan werkgevers/bedrijven die willen werken rond rouw op de werkvloer. Op hun webpagina bieden ze verschillende documenten aan met info en hulpmiddelen rond rouwen op het werk.
- Studio DöBra toolbox (SE) (Link)Karolinska InstituutDeze toolbox is ontwikkeld door het DöBra-onderzoeksprogramma en biedt suggesties voor het ontwikkelen en faciliteren van intergenerationele bijeenkomsten over sterven, dood en verlies. Het bevat vijf oefeningen om gesprekken te stimuleren.
- IHF Toolkit for Compassionate End-of-Life Care (IE) (Link)De Irish Hospice Foundation (IHF) heeft deze toolkit ontwikkeld in overleg met zorgpersoneel in ziekenhuizen, de thuiszorg en verpleeghuizen, en met mensen die werkzaam zijn in rouwbegeleiding en onderwijs. De toolkit bevat middelen en richtlijnen over onderwerpen als communicatie, zorg voor de stervende, ondersteuning van de nabestaanden en zelfzorg voor het personeel.
- Stil geweest (Link) / Toen was het stil (NL) (Link)Twee Nederlandse websites om mensen te ondersteunen die rouwen om een verlies door zelfdoding, om verhalen te delen en om het taboe van het spreken over (rouw na) zelfdoding weg te nemen. Stil geweest richt zich specifiek op kinderen en jongeren die iemand verloren hebben door zelfdoding.
- Community tool box & reader (USA) (Link)De Community Tool Box is een gratis, online hulpbron ontwikkeld aan de Universiteit van Kansas voor mensen die werken aan gezondere gemeenschappen en sociale verandering tot stand willen brengen. Hun missie is de gezondheid en ontwikkeling van gemeenschappen te bevorderen door mensen, ideeën en middelen met elkaar in contact te brengen. De reader is hier te vinden.
- Modern Loss (USA) (Link)Openhartige gesprekken over rouw. Beginners welkom.Modern Loss is een plek om het onuitsprekelijk taboe, ongelooflijk hilarisch en onverwacht mooie terrein van het navigeren door je leven na een overlijden te delen. Beginners zijn welkom. Dit project is voortgekomen uit de verschillende ervaringen van twee vrienden met plotseling verlies, en hun strijd om hulpmiddelen te vinden die niet te klinisch, openlijk religieus, betuttelend of, eerlijk gezegd, cheesy waren.
- MyGrief.ca (CA) (Link)Canadees initiatief om mensen te helpen hun rouw te begrijpen en te verwerken met behulp van verschillende online modules die gebruik maken van video en tekst.
- Beter samenleven met de dood (NL) (Link)De Nederlandse Raad voor Volksgezondheid en Samenleving heeft een podcastreeks en inspirerende adviezen gepubliceerd om luisteraars en lezers te inspireren na te denken over de verschillende manieren waarop we beter kunnen samenleven met de dood.
- 'Wat zijn Compassionate Communities?' Dia's gastlezing (BE)Dia's van een jaarlijkse gastlezing gegeven door COCO aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en andere onderwijsinstellingen. Dia's in het Nederlands. Lezingen steeds mogelijk op vraag.
- Gespreksgids - Death Literacy (BE)Death Literacy, ofwel “doodsgeletterdheid”, verwijst naar de kennis en vaardigheden van mensen om toegang te verkrijgen tot, inzicht te krijgen in, en weloverwogen beslissingen te nemen over verschillende zorg en hulpverlening rondom het levenseinde. Eén van de drijvende krachten achter Death Literacy is het leren uit eigen ervaringen en die van anderen rond ons. Deze gespreksgids geeft wat meer uitleg en biedt enkele voorbeeldvragen aan om over na te denken en met anderen over te discussiëren.
- Inspiratiegids voor troostplekken (BE) (Link) In samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel organiseerde Ferm een onderzoek om meer zicht te krijgen op wat er leeft rond troostplekken, welke activiteiten er georganiseerd worden en waar er nood aan is. Meer dan 120 trekkers en bezoekers van troostplekken vulden een vragenlijst in. Al deze informatie en ideeën werd door VUB gebundeld.
- Compassionate Bunbury Charter (EN) (Link) Met de steun van het ministerie van Volksgezondheid werkte het South West Compassionate Communities Network samen met de stad Bunbury om een Compassionate Bunbury Charter te ontwikkelen om discussies over Compassionate Community te faciliteren als reactie op ziekte, overlijden, sterven en verdriet in de regio Bunbury.
Informatiecentra
Hieronder vindt u een lijst van andere internationale informatiehubs die belangrijke bronnen, informatie en evenementen vermelden die hier misschien niet te vinden zijn.
- Public Health Palliative Care International resource list (Int.)
- Compassionate Communities Hub (int.)
- New Health Foundation (ES)
- Compassionate Communities Network (AUS)
- Dying Matters (UK)
- Murray Hall Community Trust (UK)
- The Compassionate Communities Exchange (CA)