COCO: referentiepunt voor Compassionate Communities
COCO wil een meer compassionate samenleving creëren waarin gemeenschappen de capaciteit en kennis hebben om zorg te verlenen aan hun leden in tijden van ernstige ziekte, dood, sterven en verlies en om de maatschappelijke uitdagingen die daarmee gepaard gaan het hoofd te bieden. Deze verschuiving in de praktijk zal een nog bredere cultuuromslag vergen en relevante expertise ontbreekt momenteel op vele fronten.
Foto door Vlad Sargu. (Bron.)
Terwijl de medisch-professionele sector de fysieke en psychopathologische symptomen van ernstige ziekte behandelt, is het de gemeenschap die zorg draagt voor de vaak verwaarloosde menselijke en sociale uitdagingen die ernstige ziekte, dood, sterven en verlies omringen: sociaal gezelschap, levenskwaliteit, geestelijk en existentieel welzijn, financiële druk, enz.
We worden allemaal, op verschillende momenten in ons leven, geconfronteerd met ervaringen van ernstige ziekte, dood, sterven en verlies. Dat is een levensfeit.
"Voor ik sterf, wil ik..." Foto door Belinda Kanpetch. (Brooklyn, New York) (Bron)
Doelstellingen
De specifieke doelstellingen van COCO zijn
- Expertise opbouwen: Kennis en expertise ontwikkelen door interdisciplinair onderzoek naar Compassionate Communities uit te voeren, te stimuleren, te coördineren en te verzamelen;
- Expertise verschaffen: Het verspreiden en implementeren van kennis en expertise door kennisuitwisseling en wetenschappelijke, maatschappelijke en educatieve valorisatie voor verschillende doelgroepen;
- Een netwerk opbouwen: Mensen samenbrengen en samenwerken met onderzoekers, gemeenschappen, maatschappelijke actoren, beleidsmakers en andere belanghebbenden om een effectief extern netwerk op te bouwen en uit te groeien tot een expertisecentrum dat verankerd is in onderzoek en praktijk.
Structuren van en rollen binnen COCO
Het Compassionate Communities Expertisecentrum (COCO) is een interdisciplinair onderzoeksconsortium van 8 onderzoeksgroepen verspreid over 4 faculteiten van de VUB. Het wordt geleid door een kerngroep bestaande uit de twee leidende partners - de onderzoeksgroep End-of-Life Care (EoLC) and Society and Ageing Research Lab (SARLAB)
•Kerngroep: verzorgt de dagelijkse leiding en geeft vorm aan de strategische richting van COCO.
|
•Stuurgroep: Vertegenwoordigers van elke COCO-onderzoeksgroep leveren input over strategische richting en budgettaire beslissingen.
|
•Coördinatoren: Coördinatie van onderzoek, valorisatie en dagelijks beheer.
|
•Internationale adviesraad: Internationale experts op het gebied van onderzoek, gemeenschapsontwikkeling en openbaar beleid geven beleids- en technisch advies over de strategische richting en inhoud van COCO.
|
•Consortium: Samenwerking tussen COCO-leden. Het consortium bestaat uit professoren, postdoctorale onderzoekers, PhD onderzoekers en gemeenschapsontwikkelaars. De discussies richten zich op lopend onderzoek, nieuwe projectvoorstellen, gemeenschapsontwikkeling en maatschappelijke valorisatie.
|
•Stakeholders: Overleg met belanghebbenden uit alle lagen van de samenleving (bijv. overheid, gezondheidszorg, maatschappelijk middenveld, lokale gemeenschappen) over de impact, nood en relevantie van het werk van COCO. Nog te ontwikkelen.
|
Deelnemende onderzoeksgroepen in COCO
Faculteit Geneeskunde en Farmacie
Faculteit Sociale Wetenschappen & Solvay Business School
Faculteit Wetenschappen & Bio-ingenieurswetenschappen
- Cosmopolis Centrum voor Stedelijk Onderzoek (Cosmopolis)
Faculteit Psychologie & Educatiewetenschappen
- Society and Ageing Research Lab (SARLAB)
- Clinical and Life Span Psychology (KLEP) & Brussels Universitair Consultatie Centrum (BRUCC)
- Work & Organisational Psychology (WOPS)
- Brussels Innovation and Learning Diversity (BILD)
Bezoek Ons Team om de volledige lijst van onderzoekers verbonden aan COCO te zien.
Kerngroep van COCO
Het Compassionate Communities expertisecentrum wordt geleid door een begeleidingscommissie die bestaat uit de twee belangrijkste partners – de onderzoeksgroep End-of-Life Care (EoLC) en Society and Ageing Research Lab (SARLAB). Onderdeel van het begeleidingscomité zijn 2 wetenschappelijke coördinatoren, dr. Steven Vanderstichelen (EoLC) en prof. dr. Sarah Dury (SARLAB). Zij coördineren en ondersteunen het genereren van wetenschappelijke kennis, de ontwikkeling van wetenschappelijke projectvoorstellen en het wetenschappelijke valorisatiewerk.